Επτάνησα - Από την ένωση με την Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Συγγραφέας:Αδαμαντία Ι. Σπαθάτου
Εκδότης:Ιόνιος Βιβλιοθήκη - Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας
Ποιητικό Αφιέρωμα 2021 - Η Συνεισφορά των Επτανήσων στον αγώνα της απελευθέρωσης του 1821

Όλοι οι Έλληνες αλλά και οι φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο, γιόρτασαν την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη του αγώνα της γέννησης του νεοελληνικού κράτους. Πολλές ιστορίες γνωρίζουμε, κάποιες από αυτές έχουν πάρει μυθικές διαστάσεις, κάποιες από αυτές είναι ανεκδοτολογικές, κάποιες συγκινητικές και κάποιες άλλες ηρωικές. Εμείς ως Επτανήσιοι είχαμε την τύχη να μην σκλαβωθούμε από τους Οθωμανούς. Τα νησιά μας δεν είχαν ανεξαρτησία βέβαια, απλά για πολλά χρόνια γνώρισαν ως κατακτητές τους Ενετούς, που υπήρξαν πολύ πιο πολιτισμένοι δυνάστες και αργότερα τους Γάλλους, τους Ρώσους και τέλος τους Άγγλους. Αυτοί οι τελευταίοι ανταγωνίστηκαν σε βαρβαρότητα τους Οθωμανούς. Σε κάθε περίπτωση, οι Επτανήσιοι αγωνίστηκαν και αυτοί για την απελευθέρωση της νέας Ελλάδας με πολλούς τρόπους: δεν έστειλαν μόνο τους νέους στα πεδία της μαχών, αλλά φιλοξένησαν στα ξωκλήσια τους εκπροσώπους της Φιλικής Εταιρείας, φυγάδευσαν τον αρχιστράτηγο των ανταρτών Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αντιστάθηκαν με αιματηρές συνέπειες στους Άγγλους επιτηρητές που υποστήριζαν τους Οθωμανούς και πρόσφεραν τους μεγαλύτερους ποιητές να τραγουδήσουν και να εμπνεύσουν με τη λύρα τους τον κόσμο. Ένα τέτοιο ποιητικό αφιέρωμα σας καλούμε να απολαύσετε και τώρα, διακόσια χρόνια μετά. Γιατί μια τέτοια εθνογένεση μόνο με ποίηση μπορεί κανείς να την συντροφέψει. Ως έφορος της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ποιητές που μας εμπιστεύτηκαν τα πονήματά τους αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της όμορφης ποιητικής ανθολογίας και την πραγμάτωση του ηλεκτρονικού μας βιβλίου.


Εύη Ρούτουλα
Έφορος Ιονίου Βιβλιοθήκης
Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

Συγγραφέας:Πολλαπλοί Ποιητές
Εκδότης:Ένωση Επτανησίων Ελλάδας - Ιόνιος Βιβλιοθήκη
Ημερολόγιο Άγγλου Αρμοστή Ιονίων Νήσων sir John Young

Οι φωτοτυπίες των πρωτότυπων επιστολών στα Αγγλικά που εξασφάλισε για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς λόγους η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας μας μεταφέρουν ακριβώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στις επιστολές οι οποίες είναι δια χειρός του sir John Young αποτυπώνονται οι προσπάθειες για ομαλή διοίκηση και πράγματι οι επιστολές για το θέμα της χολέρας προς τη Ζάκυνθο είναι πολλές. Υπάρχουν επίσης πολλές επιστολές πρς όλα τα νησιά του Ιονίου, προς τους στρατιωτικούς διοικητές, δημάρχους, κ.λπ. Επίσης υπάρχουν επιστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας βοήθεια και στήριξη για τα θέματα που ταλάνιζαν γενικά τα Επτάνησα εκείνη την περίοδο.

 

John Young Τζον Γιανγκ- Lord  High Commissioner of the Ionian Islands (1855–1859)

 

Το 1855 διορίστηκε Αρμοστής ο Sir John Young και το 1856 προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη του ΙΑ΄ Κοινοβουλίου.

Τον Φεβρουάριο του 1857 άρχισε τις εργασίες του το ΙΑ΄ Κοινοβούλιο, με κύριο θέμα τις εκλογές της Κεφαλονιάς, όπου λόγω αποχής των Ριζοσπαστών είχαν εκλεγεί μόνο κυβερνητικοί βουλευτές, χωρίς να αντικατοπτίζεται έτσι η επιθυμία του λαού. Το συγκλονιστικό γεγονός που τάραξε το Κοινοβούλιο, ωστόσο, ήταν η αποκάλυψη ότι η «Προστασία» είχε ετοιμάσει σχέδιο μετατροπής της Κέρκυρας και των Παξών σε αγγλική κτήση και την παραχώρηση των υπολοίπων νησιών στην Ελλάδα. Στις 22 Μαΐου/3 Ιουνίου 1857 έφερε το θέμα στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος, και στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου/2ας Ιουλίου δόθηκε η αφορμή να διακηρυχθεί από το Κοινοβούλιο η επιθυμία της Ένωσης. Αντιλαμβανόμενοι την όξυνση της κατάστασης οι Άγγλοι έστειλαν τον Νοέμβριο του 1858 τον William Ewart Gladstone στα Επτάνησα για να διερευνήσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ η “Daily News” του Λονδίνου δημοσίευσε το σχέδιο μετατροπής της Κέρκυρας και των Παξών σε αγγλική κτήση, προκαλώντας αναστάτωση όχι μόνο στα Ιόνια νησιά, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και αναγκάζοντας την Αγγλική κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Hταν και η πρόταση τουJohn Young  να παραχωρηθούν πέντε νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα και να διατηρήσει η Αγγλία την Κέρκυρα και τους Παξούς ως αποικιακή κτήση, ισχυριζόμενος ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν να χωριστούν από την Αγγλία. Όταν το έγγραφο αυτό έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η βουλή μάλιστα εξέδωσε πρακτικό διακηρύττοντας ότι η μόνη θέλησή τους ήταν να σταματήσει η Αγγλική προστασία και να ενωθεί η Επτάνησος με την Ελεύθερη Ελλάδα καθώς επίσης ο κάθε αντιπρόσωπος της βουλής είναι έτοιμος να το υπογράψει ‘όχι απλώς δια της μελάνης αλλά δι’ αυτού του αίματός του’.

Συνέπεια των γεγονότων αυτών ο Λόρδος Αρμοστής Γιουνγκ παραιτήθηκε το 1858.

Ο Gladstone είχε επαφές με τοπικούς άρχοντες στα Επτάνησα και τον Ιανουάριο του 1859 έγινε έκτακτος Αρμοστής, υποσχόμενος συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια περίοδο στο Ριζοσπαστικό Κόμμα εμφανίστηκαν δύο ρεύματα: οι «ενωτικοί» υπό τον Κωνσταντίνο Λομβάρδο διεκήρυτταν ότι η ένωση ήταν ο μοναδικός σκοπός του Ριζοσπαστισμού, ενώ οι «ορθόδοξοι ριζοσπάστες» προέβαλαν ταξικά αιτήματα και τοποθετούσαν την ένωση μέσα στα πλαίσια της λαϊκής κυριαρχίας. Όπως και να έχει στις 5 Φεβρουαρίου 1859 ο Gladstone μετέφερε την αρνητική απάντηση της Βασίλισσας Βικτωρίας, ως προς την ένωση και το Κοινοβούλιο από τη μεριά του καταψήφισε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Gladstone, ο οποίος αναχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου για την Αγγλία.

Αντώνης Π. Άργυρος
Συγγραφέας:sir John Young
Εκδότης:
Γι’ αυτούς που χάσανε νωρίς

Ήσουν τριαντάφυλλο, που ανθούσε το Γενάρη

και παπαρούνα, που ριζώνει στο γιαλό.

Ήσουν, σε νύχτες θλιβερές, λαμπρό φεγγάρι

και στις φουρτούνες κύμα ήσουν απαλό.

Συγγραφέας:Μίμης Κούρτης
Εκδότης:ΑΡΙΣΤΑΡΕΤΗ
ΕΠΤΑΝΗΣΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
Συγγραφέας:Έλλη Δρούλια
Εκδότης:Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Η Καρσάνικη βελονιά

Η Καρσανική βελονιά

Ιστορία, τεχνική, είδη κεντημάτων, υλικά

Το κέντημα της Καρυάς, η γνωστή Καρσάνικη βελονιά, αποτέλεσε και αποτελεί ως ένα σημείο σήμερα, βασική βιοτεχνική και καλλιτεχνική δραστηριότητα για τις γυναίκες του χωριού της Καρυάς. 

Συγγραφέας:Ναπολέων Περικλέους Δουβίτσας
Εκδότης:Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Καρυάς
Θεατρική  Διασκευή “ΦΩΤΕΙΝΟΣ”

Θεατρική  Διασκευή “ΦΩΤΕΙΝΟΣ”

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

Η γέννηση του ΦΩΤΕΙΝΟΥ μπορεί να χρονολογηθεί με αρκετή ακρίβεια, από τρείς επιστολές του ποιητή προς τον γιό του Ιωάννη (Νάνο) Βαλαωρίτη, ο οποίος παραστέκονταν, μέσα στην Χώρα της Λευκάδος, και όχι στο νησάκι της Μαδουρής, στον ήδη άρρωστο πατέρα του Αριστοτέλη, τον οποίο ταλάνιζαν καρδιακά προβλήματα. Απ’ τις επιστολές αυτές συνάγεται το συμπέρασμα πως η συγγραφή του ΦΩΤΕΙΝΟΥ έγινε μέσα σε τέσσερεις μήνες , απ’ τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 1879, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τον θάνατό του, στις 27 Ιουλίου του ιδίου έτους.

Συγγραφέας:ΘΟΔΩΡHΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Εκδότης:
Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου μπάσκετ 1983-2010

Kαταγραφή της ιστορίας 27 χρόνων μπάσκετ της Κεφαλονιάς

Το Μπάσκετ ξεκίνησε την μακρόχρονη πορεία του στο νησί της Κεφαλονιάς, μέσω αθλητικών σωματείων, το 1983 από ανθρώπους λάτρεις του ερασιτεχνικού αθλητισμού και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα νέα παιδιά.

Η παρούσα ιστορική καταγραφή έγινε από τον Α.Σ.Κ., με σκοπό να διδαχθούν οι νεότεροι και να καλλιεργήσουν την αθλητική τους παιδεία.

Συγγραφέας:Γιώργος Χαλαβαζής
Εκδότης:Αθλητικός Σύλλογος “Κεφαλονιά” (Α.Σ.Κ.)