Τελευταία νέα από την Ιθάκη

Θεοί, ήρωες, νεράιδες, εραστές, φίλοι, καθάρματα, μπεσαλήδες και νταήδες ταξιδεύουν στα τρικυμισμένα νερά της ιστορίας και φτάνουν από τα χρόνια του Ομήρου στις μέρες μας, άλλοι σώοι και άλλοι ναυαγοί.
Πηνελόπη είναι μια νιόπαντρη γυναίκα που έχασε τον άντρα της στην Κατοχή· Αχιλλέας, ένας αξιωματικός του ’22 που άξιζε να μείνει αθάνατος· Καλυψώ, η ερωμένη της διπλανής πόρτας· Τηλέμαχος, ένα τσιγγανάκι που νοσταλγεί τον πατέρα του· Αθηνά, μια μητέρα-προστάτιδα για τα παιδιά της· Ελένη, η ωραία που πάντοτε θα αναστατώνει· Λαέρτης, ο Κολοκοτρώνης όταν σπαράζει για τον σκοτωμένο γιο του· Ελπήνορας, ένα άτυχο Κρητικόπουλο στους Βαλκανικούς πολέμους· Πολύφημος, ο λιχούδης μοναχός· Τειρεσίας, μια καπάτσα που λέει τα χαρτιά...
Καπετάνιος και σ’ αυτό το ταξίδι ο Οδυσσέας. Όμως ένας Οδυσσέας έκπληξη.

Συγγραφέας:Κώστας Ακρίβος
Εκδότης:Μεταίχμιο
Δεν θα χαθούμε

Κανείς, πουθενά, δεν είναι ασφαλής. Το νησί βουλιάζει.
Το νερό ανεβαίνει κι άλλο, κι άλλο. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι πιο αθόρυβος.
Η καρδιά διψά.
Μια υπόσχεση, δεν θα χαθούμε.
Η αλμύρα θολώνει τα μάτια και το χρήμα το μυαλό.
Η εξουσία θέλει να υποτάξει την αγάπη, απροσδόκητα γεννά τον έρωτα. Το τέλος φέρνει την αρχή και η αρχή τείνει πάντα προς το τέλος. Στόχος να λάβει ο καθένας ό,τι του αξίζει.

Μα ποιος με σιγουριά μπορεί να δείξει τον ένοχο;
Όταν η καλομαθημένη Σολ κινδυνεύει να παραδώσει τη ζωή της στον βυθό της θάλασσας, γνωρίζει τον Μαρίνο και τον ερωτεύεται. Η ισχυρή κοινωνικά οικογένειά της εναντιώνεται στον καινούριο και ψαριανό έρωτά της πιέζοντάς την να παραμείνει με τον όμοιό της Πωλ. Όμως είναι αργά. Η Σολ ήδη αναθεωρεί το ποια είναι και πώς θέλει να εξελιχθεί. Και αναπτύσσεται μια εσωτερική μάχη ανάμεσα στον φόβο και το θάρρος, στη σταθερότητα και το ρίσκο για αλλαγή. Οι πλημμύρες πλήττουν το νησί αλλεπάλληλα και ο έρωτας πληγώνεται. Θάλασσα και φωτιά, ευαισθησία και οργή. Ακόμα κι αν ξεφύγεις από όλα, από τον εαυτό σου είναι αδύνατον.

Η Έλενα Αυγουστάτου γεννήθηκε το 1992 στην Κεφαλονιά, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Επιπλέον, ασχολήθηκε με το θέατρο, τον χορό και το τραγούδι. Θυμάται τον εαυτό της να προσπαθεί να καταγράψει τις σκέψεις της στο χαρτί προτού καν μάθει να γράφει. Όνειρό της ένας κόσμος με περισσότερα παιδικά χαμόγελα.

Συγγραφέας:Έλενα Αυγουστάτου
Εκδότης:Πηγή
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

«Η λευκή γυναίκα έγειρε προς το μέρος του, όλο και χαμηλότερα, μέχρι που το πρόσωπό της σχεδόν τον άγγιξε και τότε ανακάλυψε πως ήταν πολύ όμορφη - παρ 'όλο που τα μάτια της τον τρόμαζαν. Για λίγο συνέχισε να τον κοιτάζει - τότε χαμογέλασε και ψιθύρισε: "Σκόπευα να σου κάνω ό,τι και στον άλλο άντρα. Αλλά δεν μπορώ να μη νιώσω οίκτο για σένα - είσαι τόσο νέος... Είσαι όμορφο παλικάρι, Μινόκιτσι, και τώρα δε θα σε βλάψω. Αλλά αν ποτέ πεις -ακόμα και στην ίδια σου τη μάνα- τι είδες απόψε, θα το μάθω· και τότε θα σε σκοτώσω...»

Οι ιστορίες φαντασμάτων του Λευκάδιου Χερν βασίζονται σε παμπάλαιους μύθους και θρύλους της Άπω Ανατολής, όπου πρωταγωνιστούν κάθε είδους αλλόκοτες υπερφυσικές παρουσίες, όπως οπτασίες, στοιχειά, δαίμονες, θεότητες, παράξενα ζώα και πνεύματα της φύσης. Άλλοτε τρομαχτικές, άλλοτε μελαγχολικές και άλλοτε κωμικές, όμως πάντοτε παράδοξες και συναρπαστικές, οι παρουσίες αυτές εισάγουν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο όπου το υπερφυσικό στοιχείο είναι συνυφασμένο με το φυσικό τοπίο, αποτελώντας συνάμα κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Συγγραφέας:ΧΕΡΝ ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ (ΓΙΑΚΟΥΜΟ ΚΟΪΖΟΥΜΙ)
Εκδότης:ARS NOCTURNA
Ο Άρχοντας της Μεσογείου


"Τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια, ένας γέρος χρυσοχόος, που έφτιαχνε σταυρούς, δαχτυλίδια και περιδέραια για τους άρχοντες και τις αρχόντισσες του Βυζαντίου, έφτιαξε και έναν χρυσό σταυρό και τον διακόσμησε με πολύτιμους λίθους ρουμπίνια και ζαφείρια, προσφορά στην Παναγία. Αυτός ο σταυρός ξεκινώντας από τη Βασιλεύουσσα το 654, διέτρεξε στεριές και θάλασσες και έγραψε την ιστορία της εποχής και των ηρώων της, αλλάζοντας ιδιοκτήτη ανά διακόσια χρόνια. Στόλισε αυτοκράτορες, παλάτια, βασιλείς, αλλά και απλούς ανθρώπους. Με τη δύναμή του προσέφερε σ' αυτούς που τον απόκτησαν, πολεμικές νίκες, τύχη και ευημερία. Από το Κίτιον της Κύπρου στην Κόρινθο του Λέοντα Σγουρού, στην ενετοκρατούμενη Ζάκυνθο, στα παλάτια του Λονδίνου και στον εμφύλιο σπαραγμό της Αμερικής, το ιερό κειμήλιο χάριζε την εύνοιά του στους ιδιοκτήτες του, πριν καταλήξει στον τελευταίο του σταθμό, στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης".

Συγγραφέας:Εύη Ρούτουλα
Εκδότης:Φιλύρα
Κοντραμπάντο

Κατάφερα να σταθώ όρθιος, αρπαγμένος από τον χειραγωγό, όταν η «Γεροντοκόρη», αφού αιωρήθηκε για λίγο καβάλα σ΄ ένα ψηλό συμπαγές κύμα, ξεκίνησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα να βουτάει προς την άβυσσο.
«Αυτό είναι!» σκέφθηκα. «Το Κύμα Ακραίας Καταιγίδας, όπως το λένε τα ναυτικά βιβλία, αυτή είναι η τέλεια θανάσιμη βουτιά. Δεν γλυτώνουμε τώρα. Τώρα θα μας πάρει».
Το σκάφος καρφώθηκε σχεδόν κάθετα, κι εγώ βρέθηκα σαν θαλασσοπούλι να πετάω παράλληλα με την επιφάνεια του νερού.
Ήμουν βέβαιος πως θα μας έπαιρνε από κάτω. Δεν προλάβαινα να κάνω τίποτα από τα σχέδια ανάγκης κι όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Δεν αισθανόμουν φόβο, παρά μόνο μια ανακούφιση, που ήμουν έξω, στον καθαρό αέρα και δεν θα πέθαινα παλεύοντας απεγνωσμένα, παγιδευμένος ανάμεσα στις λαμαρίνες μέχρι να τελειώσει ο αέρας στα πνευμόνια μου.
Μια πρωτόγνωρη γαλήνη πλημμύρισε την καρδιά μου καθώς η πλώρη γλιστρούσε όλο και πιο βαθιά στο υδάτινο φαράγγι.
«Τελικά δεν είναι και τόσο άσκημα να πεθαίνεις!» πρόλαβα να σκεφτώ.
Μια θαλασσινή περιπέτεια από αυτές που άλλοι έζησαν και άλλοι θα ήθελαν να ζήσουν. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο.
Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν κερδισμένοι.

Συγγραφέας:Πάνος Καραβίδας
Εκδότης:Φιλύρα
Να ονειρευτώ ξανά

Ξέρεις τι θα ’θελα, Ρουμπίνα; Να κάνω όνειρα ξανά.
Όχι τίποτα μεγάλα κι εντυπωσιακά.
Από κείνα τ’ άλλα έστω, τα όνειρα «δεύτερης ευκαιρίας».
Αυτά που δεν σε απογειώνουν, όμως σε συντηρούν.
Να τι θα ήθελα, αν γινόταν. Να ονειρευτώ ξανά!

ΚΕΡΚΥΡΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1943. Ανήμερα της εορτής του Σταυρού το νησί σημαδεύεται με φωτιά, καταστροφές και απώλειες. Δύο νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι χθες, τρέχουν να σωθούν από τα γερμανικά βομβαρδιστικά. H μοίρα, όμως, θα τους ενώσει μονάχα για λίγο και μπροστά στη γερμανική κατοχή, τα όνειρά τους θα πάρουν μια απρόβλεπτη τροπή. Δίπλα τους άνθρωποι που τους αγάπησαν και τους μίσησαν πολύ σε ένα περίεργο γαϊτανάκι ανατροπών.
Άραγε είναι εφικτή μια δεύτερη ευκαιρία ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα, ακόμα κι όταν το κακό παραμονεύει ενώ ο έρωτας μοιράζει τις υποσχέσεις του;

Μια ιστορία γεμάτη όνειρα, προσδοκίες και την ελπίδα πως τελικά όλα είναι πιθανά στη ζωή. Γιατί τα όνειρα δεν είναι για να τα φυλακίζεις ούτε για να τα δαμάζεις, μα για να τ’ αφήνεις λεύτερα να πετάνε από καρδιά σε καρδιά.

Συγγραφέας:ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ
Εκδότης:ΔΙΟΠΤΡΑ