ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1860-1953 (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ - 1901-1915)

Ένα εκπληκτικό αρχείο θεατρικών γεγονότων της περιόδου 1901-1915. Η πολιτιστική ζωή της Ζακύνθου ξετυλίγεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, χαρίζοντας στους αναγνώστες του πλούσιο φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις, ηθοποιούς της εποχής και αποσπάσματα σχετικής αρθρογραφίας.

Συγγραφέας:ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ Ν. ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Εκδότης:Μπάστας
"Ο Νιοράντες" - 4 Κορφιάτικες Κωμικοτραγικές Ιστορίες

Λίγα λόγια για το AudioBook

Περίεργος τόπος η Κέρκυρα!  Πολιτισμένος, τρυφερός, αλλά κι εκρηκτικός. (…)  Πείνα κι όνειρα… μετά μουσικής.  Φοβερός συνδυασμός που έδιωχνε τις ανασφάλειες.  Η πιο χρησιμοποιημένη λέξη ήταν το «μπιστιού», προφανώς από το «πίστωση», το «βερεσέ» δηλαδή. Οι Κερκυραίοι χρωστούσανε τη σοδειά τους, την δουλειά τους, την ύπαρξή τους και μονίμως τους λείπανε τα όβολα για να βάλουνε ένα καινούργιο σκουτί [ρούχο] απάνω τους. Αυτά που δεν χρωστούσανε σε κανένα μαρκάντε [έμπορο] και τοκογλύφο ήτανε η «άγια βουρλισιά» που κουβαλούσανε στα γονίδιά τους και ο ρομαντισμός που τους φώτιζε την δύσκολη ζωή τους.

Σε αυτό το πολύωρο ηχητικό βιβλίο, ο συγγραφέας και καταξιωμένοι ηθοποιοί, αποδίδουν την ντοπιολαλιά και ξεδιπλώνουν τέσσερεις κωμικοτραγικές ιστορίες οι οποίες είναι Ο ΝΙΟΡΑΝΤΕΣ, Ο ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ’ΡΘΕΙ και Ο ΤΣΙΡΛΙΛΗΣ.

Τα πρόσωπα στις ιστορίες αυτές παίρνουν πνοή και τους προσφέρεται η ευκαιρία να ζήσουν για λίγο μαζί μας.

Παράλληλα διατρέχουμε την ιστορία του νησιού και ακούμε επιλεγμένες μελωδίες από τα Επτάνησα.

Η Κέρκυρα, από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα δέχθηκε πολυάριθμες εισβολές, κατοχές και ξένες κυριαρχίες. Διασταυρώθηκαν πολλά πολιτιστικά ρεύματα και η επιρροή του δυτικού πολιτισμού σημάδεψε τον τόπο και τον χαρακτήρα των κατοίκων του νησιού.

Η δεκαετία του 1950, δεκαετία ορόσημο για την αλλαγή πορείας της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων στη σύγχρονη εποχή, έχει πολλά να μας πει. Είχε τελειώσει ένας παγκόσμιος πόλεμος που άφησε στο νησί ορθάνοιχτες πληγές και είχε ακολουθήσει ένας εμφύλιος αλληλοσπαραγμός. Τα κάστρα της παλαιάς ταξικής κοινωνίας που όριζαν και διέκριναν τους Κερκυραίους στην ολιγομελή τάξη των αρχόντων και του απλού λαού, του πόπολου, είχανε καταρρεύσει.

Σ’ εκείνη τη μεταβατική εποχή που η φτώχεια ξυπνούσε κάθε μέρα με τον διαχρονικό πολιτισμό του τόπου και η πείνα είχε για προσφάϊ της τη μουσική και τον έρωτα, οι Κερκυραίοι ονευρεύονταν τον καινούργιο κόσμο.
«Ο ΝΙΟΡΑΝΤΕΣ και άλλες κορφιάτικες κωμικο-τραγικές ιστορίες», είναι ένα τμήμα της «μηχανής» του χρόνου που μας οδηγεί στο παρελθόν αλλά οδηγεί και το παρελθόν σε μας, για να το γνωρίσουμε.      

Συγγραφέας:Γιώργος Καπράνος
Εκδότης:Studio Amid
Nα τ᾽κρίνω ή να μην τ᾽κρίνω;

Σατιρική λαογραφική ηθογραφία,
με τη λευκαδίτικη ντοπιολαλιά.

Η ζωτική ανασεμιά της ντοπιολαλιάς

Γενιά τη γενιά, οι μητρικές διδαχές
ομορφοπλάθουν της φύσης τα
πανίερα τέκνα
και τ' ακράγγιγμα της θωπείας τους
διαφαίνεται στο ανεπαίσθητο νεύμα
της ολόφωτης φωφόρας ματιάς
και στον αρχέγονο συλλαβισμό
της πηγαίας ντοπιολαλιάς...
Γενιά την γενιά, οι ζωοφόρες μνήμες
ενσταλάζουν με μύριους κυματισμούς
μιας θάλασσας συγκίνησης
                                              παλμό και ρυθμό, ρυθμό και παλμό
                                              στα "ποιήματα" της ελληνίδος φωνής
                                              και ανεξίτηλα ιχνογραφούνται στο πανάγιον φως
                                              του πρωτολογισμού των παιδιών.

 

ISBN: 978-618-82060-0-7

Συγγραφέας:Ιωάννα Κόκλα
Εκδότης:Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας