Μνημείο αληθινό αποτελεί το λεύκωμα «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής.18ος – 19ος αι.». Στο πλάγιο εξώφυλλο ξεδιπλώνεται όλο το έργο του Νικ. Κουτούζη «Η Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου» προδιαθέτοντας τον μελετητή για το καλαίσθητο και υψηλού γνωστικού επιπέδου εσωτερικό. Το λεύκωμα συνοδεύεται και από DVD το οποίο παρέχει στους εραστές της σύγχρονης τεχνολογίας τη δυνατότητα ψηφιακής μελέτης.

Του Προλογικού Σημειώματος τού τότε Προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ι.Ν. καθηγητή Παν. Αθηνών κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια, εμπνευστή, όχι μόνον τού εν λόγω έργου, αλλά και ευρύτερα τής τόσο επιτυχημένης διεύρυνσης των πολιτισμικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος, έπεται περιεκτικός Πρόλογος της Αν. καθηγήτριας του Παν. Ιωαννίνων κ. Δώρας Μαρκάτου κι επιστημονικής επιμελήτριας τής όλης έκδοσης. Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν και που καλύπτουν όλο το Πρώτο Μέρος, η κ. Μαρκάτου με βαθιά γνώση, ευαισθησία και μεράκι ανατέμνει την πορεία τής τέχνης της Επτανησιακής Σχολής, σημαντικότατης έκφανσης τού ιδιαίτερου μέσα στην ολότητα τού ελλαδικού χώρου Επτανησιακού Πολιτισμού. Διακεκριμένοι ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες κι αρχιτέκτονες που όρθωσαν περίλαμπρα έργα-μνημεία έχουν θέση σε αυτήν την καλαίσθητη περιδιάβαση. Εξαιρετική κι άριστα συγκεντρωμένη η ανάλυση όσον αφορά στην πρόσληψη της «Επτανησιακής Σχολής» από ντόπιους καλλιτέχνες και λόγιους.

Στο Δεύτερο Μέρος παρουσιάζονται 65 καλλιτεχνικά έργα με προσεκτικά σχόλια της δρ. Σταλίνας Βουτσινά. Εργασία εκλεκτή που έχει συντεθεί με γνώση, υπευθυνότητα, έμπνευση και πνευματική επιμονή, και αναλύει –μέσω των έργων- ζωγράφους, χαράκτες και γλύπτες, τα πλαστουργήματα των οποίων ακτινοβολούν πνευματική γονιμότητα, ελεύθερο πνεύμα κι αξίες, και συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της επτανησιακής τέχνης. Οι πίνακες με την αρμονική τους διάταξη κι οι έναντι παρεχόμενες πληροφορίες ερεθίζουν το πνεύμα και παρέχουν γνώσεις ποικίλες –ιστορικές, βιογραφικές, κριτικές, συγκριτικές, λαογραφικές, τοπιογραφικές. Στη συνέχεια, ταξινομημένα αλφαβητικά ακολουθούν τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, κάθε ένα έχει και τη δική του βιβλιογραφία, ενώ στο τέλος όλου του λευκώματος δημοσιεύεται Γενική Βιβλιογραφία.

Στην αέναη και μεταβαλλόμενη επιτάχυνση της καθημερινότητας και στην καθίζηση των αξιών, η μελέτη του υλικού αυτού παρέχει αισθητική απόλαυση, διεγείρει το υποσυνείδητο να ανακαλέσει καλαισθησία και να επανεκτιμήσει το διαχρονικά ωραίο. Το λεύκωμα «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής» είναι μια πειστική και συγκεντρωτική τεκμηρίωση Επτανήσιων δημιουργών και αντιπροσωπευτικών έργων τους, οι οποίοι αποτελούν την καλλιτεχνική Ιόνιο elite του 18ουκαι 19ου αιώνα και κατέχουν ξεχωριστή θέση όχι μόνον σε ελληνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και, σαν τον Dante, «Είναι σαν κι αυτόν, που βαδίζει στη νύχτα κρατώντας το φανάρι πίσω του. Το φως του δεν φωτίζει το δικό του μονοπάτι αλλά δείχνει τον δρόμο γι’ αυτούς που ακολουθούν» .