Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης-Αγίου Ιωάννη διοργανώνει την Παρασκευή 4 Αυγούστου και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Σχολείο Λεύκης, ΠΟΙΗΤΙΚΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ αφιερωμένη στον Μάκη Κουβαρά.

Στο πρώτο μέρος θα γίνει παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής 24 Ελληνικών Χαϊκού «ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ» από τον Γιάννη Καραντζή, Επίκουρο Καθηγητή Παν/μίου Πατρών.

Στο δεύτερο μέρος ο Μάκης Κουβαράς με συνοδεία την κιθάρα του θα παρουσιάσει τραγούδια των Χατζιδάκι, Αττίκ, Γιαννίδη κα καθώς και παλιά Ιταλικά και Ναπολιτάνικα τραγούδια.

Οι «ΚΗΛΙΔΕΣ ΗΛΙΟΥ» είναι μια εξαιρετική και εντελώς πρωτότυπη έκδοση 24 ποιημάτων χαϊκού που μεταδίδουν την ευαισθησία του ποιητή και κινητοποιούν τον αναγνώστη να προσλάβει με το δικό του τρόπο το μήνυμα της ελλειπτικής, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητης γραφής του.

Ο Γεράσιμος Κουβαράς είναι ένας δημιουργικός και ευαίσθητος άνθρωπος που έγινε γνωστός με την «αθόρυβη», αλλά ουσιαστική δουλειά του διευθύνοντας τη γνωστή σε όλους Action Aid. Το ελληνικό τμήμα θεωρείται απ’ τα πιο δραστήρια σε όλον τον κόσμο με ακτιβιστική δράση σε υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και με τα προγράμματα αναδοχής και τη στήριξη χιλιάδων παιδιών.

Πτυχιούχος Κτηνιατρικής με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα ο ίδιος ασχολήθηκε με την ποίηση και τη φωτογραφία. Οι «κηλίδες ήλιου» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε από την πραγματικά εξαιρετική σύμπραξη του ποιητή με τις εκδόσεις «λιτρίβι».

Η έκδοση είναι απόλυτα συμβατή με την υψηλή αισθητική των δημιουργών της και αποτελεί από μόνη της ένα «κόσμημα» για την βιβλιοθήκη των βιβλιόφιλων• η χειρόγραφη γραμματοσειρά του συγγραφέα αποτυπωμένη ψηφιακά, τα αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τον ποιητή αλλά και το χαρτί Modigliani 200 γραμμ. δίνουν ιδιαίτερο «χαρακτήρα» και στο έργο.

Το χάι-κου, η μικρότερη ποιητική φόρμα που υπάρχει, δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία το Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, γιατί ήταν εύκολη η δημιουργική πρόσληψή της και τα μεγάλα περιθώρια ερμηνείας των αποδεκτών. Το ελληνικό κοινό γνώρισε το χαϊκού μέσα από το Νομπελίστα ποιητή μας, Γ. Σεφέρη, τα 16 χαϊκού του στο «Τετράδιο Γυμνασμάτων» του, το 1940. Ακολουθούν ο Ζήσιμος Λορεντζάτος το 1969 με το «Αλφαβητάρι» του που αποτελεί και την πρώτη αυτοτελή συλλογή χαϊκού και στη συνέχεια ο Ι.Δ.Αντωνίου το 1972 με τη συλλογή του «Χάι – Κάι και Τάνκα».