Ένα κειμήλιο "διατρέχει" την Ιστορία: "Ο Άρχοντας της Μεσογείου" της Εύης Ρούτουλα παρουσιάστηκε στο BOOKS PLUS/Art & Coffee

Ένας σταυρός διαγράφει την πορεία του μέσα στο χώρο και στον χρόνο, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη του 654μ.Χ. για να καταλήξει στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης του σήμερα. Την ιστορία αυτού του κειμηλίου - πραγματική όσο και φανταστική - πραγματεύεται το ιστορικό μυθιστόρημα της Εύης Ρούτουλα που παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα 12 Ιουνίου στο BOOKS PLUS/Art & Coffee. Πραγματεύεται όμως και πολλά περισσότερα πράγματα από αυτό, όπως σημείωσαν οι ομιλητές.

Για μια επίπονη προσπάθεια της συγγραφέως να διατηρήσει την ισορροπία μυθοπλασίας και ιστορίας, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας τελικά την μίξη φανταστικών και ιστορικών γεγονότων σε ίσα μέρη, έκανε λόγο μεταξύ άλλων η συγγραφέας και Έφορος της Επιτροπής της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας Κατερίνα Λέκκα. Η κ. Λέκκα σημείωσε πως η Εύη Ρούτουλα με το βιβλίο της μετέτρεψε την αγάπη της για την ιστορία και τη συγγραφική της ευστοχία σε μια "έντυπη μηχανή του χρόνου", μια μηχανή του χρόνου που μας κάνεις κοινωνούς σε ένα ξεχωριστό μάθημα ιστορίας.

"Η Ρούτουλα μας βάζει στο καμαρίνι της Ιστορίας, μας δείχνει τι γίνεται πίσω από τη σκηνή της Ιστορίας" ανέφερε ο Παναγιώτης Κριμπάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΔΠΘ και Συγγραφέας. Χαρακτήρισε τη συγγραφέα μια εξαίρετη "ανατόμο ψυχών", που χαρτογραφεί τόπους και ανθρώπους. "Μας αποδεικνύει", συνέχισε, "τι ακριβώς σημαίνει να είσαι επτανήσιος, να ταξιδεύεις, να μελετάς, να γράφεις. Να είσαι από το γένος του Σολωμού και του Μάντζαρου".

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η δικηγόρος, Ίνη Νταντάμη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος, Παύλος Ανδριάς.

Η ίδια η συγγραφέας μιλώντας για τον "Άρχοντα της Μεσογείου" επιβεβαίωσε αυτό το οποίο εντόπισαν εύστοχα οι ομιλητές αλλά μπορεί να υποψιαστεί και ο κάθε αναγνώστης του βιβλίου: την ιδιαίτερη αγάπη της για την Βυζαντινή ιστορία, την οποία, όπως σημείωσε, δεν μαθαίνουμε ικανοποιητικά. Ήθελε να γράψει γι'αυτή την περίοδο ενώ τη συγκινούσε να διηγηθεί την ιστορία ενός αντικειμένου μέσα στους αιώνες. Όσο για την επιλογή των "σταθμών" του παράξενου αυτού ταξιδιώτη; Ένα κεφάλαιο ήθελα να γράψω για τη Ζάκυνθο που είναι από εκεί η μητέρα μου, ένα από την Κόρινθο που είναι ο πατέρας μου". Και οι υπόλοιποι σταθμοί όμως ήταν προσωπικοί: Η Κύπρος για μία φίλη, το Λονδίνο γιατί... πώς θα μπορούσε αλλιώς με δεδομένο ότι η ίδια έχει ζήσει χρόνια εκεί. Σε ερώτηση ωστόσο της προέδρου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας Ελένη Κονοφάου αν υπάρχουν και στοιχεία από προσωπικές ιστορίες στη Ζάκυνθο, απάντησε αρνητικά. "Όχι, μόνο στο λεξιλόγιο με έχει βοηθήσει η δική μου η νόνα" παραδέχτηκε, αναφέροντας κάτι αναγνωρίσιμο σε αρκετούς από εμάς που έχουμε επτανησιακή καταγωγή. "Αν και όταν πηγαίνω εκεί, ξαφνικά οι λέξεις και η ομιλία αλλάζουν. Μιλάω διαφορετικά, πιο τραγουδιστά", σημείωσε και ήταν σαν να έκλεισε το μάτι σε όσους από τους παρόντες είχαν το ίδιο βίωμα.